TELEFON DOLANDIRICILIĞI

TELEFON DOLANDIRICILIĞI

Ülkemizde son yıllarda teknolojinin de hayatımıza girmesiyle ortaya çıkan bir kavram;
 ‘’TELEFONLA DOLANDIRICILIK’’. gündemde olan dolandırıcılık yöntemlerini aşağıda anlatacağız

 “Telefonla dolandırıcılık” olarak bilenen yöntemin çok can yaktığı, insanları maddi ve manevi açıdan ciddi mağduriyetlere uğrattığı, yurtiçinde ve yurtdışında organize olan, bazen şekli olarak hukuken meşruymuş izlenimi uyandıran bazen de tümü ile korkutma, baskı altına alma veya aldatma niyeti üzerine kurulu, bireysel, iştirak veya suç örgütü faaliyetleri kapsamında işlenen nitelikli dolandırıcılık suçlarının arttığı, insanların telefonla kandırılıp ellerinden para ve kıymetli eşyasının alındığı, hatta bazı durumda yağma suçunun unsurlarını oluşturabilecek tehdit ve korkutma yöntemlerine de başvurulduğu bir sistem olarak maalesef hayatımıza girmiş durumda.

Sosyal medya veya telefon aracılığıyla dolandırıcılık vakaları son derece artmış olmakla birlikte konu hakkında ofisimize sıklıkla gelen aramalar neticesinde vatandaşlarımızın türlü türlü hilelerle dolandırıldığını üzülerek öğreniyoruz.

Bu tür hukuka aykırılıklara karşı polisin ve jandarmanın bu tür dolandırıcılıklarla ilgili önceden bireylere gönderdiği  “Telefonda kendisini polis, savcı veya asker olarak tanıtıp, adınız darbeye karıştı, darbeciler listesinde diyerek para, altın isteyenlere inanmayın” veya “Polis, ve savcı şeklinde kendisini tanıtan, bankaya para yatırmanızı veya söylenen yere para bırakmanızı isteyenlere inanmayın” gibi uyarı mesajlarının da maalesef yetersiz kaldığını görüyoruz.

  Biz de hemşehrilerimizin daha dikkatli olması adına ülkemizde sıklıkla karşılaştığımız ve karşılaşılan dolandırıcılık faaliyetlerini araştırdık. Ülkemizde en çok kullanılan dolandırıcılık yöntemlerini sizler için derledik;

1- KENDİLERİNİ KAMU GÖREVLİSİ GİBİ TANITARAK DOLANDIRICILIK

Kendilerini avukat, savcı, hakim, polis olarak tanıtarak sizinle irtibata geçen dolandırıcılar hesabınızın terör örgütü tarafından kullanıldığını, terör örgütü ile bağlantınızın tespit edildiği gibi sözlerle sizi korkutmaya çalışabilirler.

 Dolandırıcılar kendilerini savcı, hakim, hukuk bürosu, avukat gibi tanıtarak aslında hiç var olmayan borç ya da alacağı varmış gibi göstererek vatandaşları mağdur etmektedirler. Bu tip durumlarda öncelikle böyle bir avukatın ya da hukuk bürosunun var olup olmadığının araştırılması ve böyle bir alacak veyahut borcun kaynağının tespit edilmesini tavsiye ederiz. E devlet uygulamasından haklarında herhangi bir icra takibi olup olmadığının araştırılması gerekir

Unutmayınız kamu görevlileri hiçbir zaman sizi telefonla arayarak para talep etmez.

Bu suçun karşılığı olarak kanunumuz madde 158 nitelikli dolandırıcılık kapsamında üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasını öngörmüştür.

2-KARGO DOLANDIRICILIĞI

Son zamanlarda telefonunuza gelen mesajları kontrol ederseniz muhakkak göreceğiniz mesajlardan bazıları ‘’Kargonuz teslim edilemedi’’,‘’Kargonuzun durumunu öğrenmek için tıklayın’’, ‘’Kargonuz yola çıktı’’ gibi mesajlardır. Eğer telefonunuz da bu tür mesajları spam olarak kendiliğinden algılamıyorsa maalesef bu tuzağa düşme ihtimalinizi artırmaktadır.  Kesinlikle bu tür mesajlara itibar etmenizi ve mesajlardaki linklere tıklamanızı önermeyiz zira emeğinize ve cebinize zarar gelsin istemeyiz.

3- SOSYAL MEDYA HESAPLARINI ELE GEÇİREREK YAPILAN DOLANDIRICILIK

Bu yöntemde ise arkadaş ya da aile bireylerinizin sosyal medya hesaplarını ele geçirerek onlarmış gibi davranabilirler. Sizi zor durumda olduklarına ikna etmeye çalışarak para transferi yapmanızı ve/veya kart ya da hesap bilgilerinizi isteyebilirler.

Diğer bir yöntem ise Sosyal medya (Twitter, Instagram, Facebook vb.) üzerinden sahte hesaplar ve reklamlar ile sahte internet sitelerine yönlendirme yapılıyor olabilir. Bu sitelerde sizden kişisel bilgileriniz, şifre, kart ya da hesap bilgileriniz istenebilir. Sosyal medya üzerinde yer alan aldatıcı reklamlara karşı dikkatli olunuz.

4-İCRA DOLANDIRICILIĞI

Özellikle herhangi bir icra borcu bulunan kişilere yönelik kullanılan bir dolandırma yönteminde de vergi ödemesi yapan kişiler hedef alınmaktadır. Kişilerin cep telefonlarına "… nolu dosyanızın …tutarda borcu bulunmaktadır. Borcu …nolu hesap numarasına ödemeniz gerekmektedir" şeklinde kısa mesaj gönderilmektedir. Korkuya kapılan vatandaşların çoğu araştırmaya gerek duymadan ilgili hesap numarasına ödeme yapıp dolandırılmaktadırlar.

5-‘’KÜÇÜK ÇOCUKLARLA CİNSEL İÇERİKLİ KONUŞMA YAPTINIZ’’ DOLANDIRICILIĞI

Kadın profiliyle erkeklerle cinsel içerikli fotoğraf paylaşıp, sizden de fotoğraf istemektedirler sonrasında konuşma yapıp bu profilden kişilere ulaşan dolandırıcılar, "Konuştuğunuz kız 16 yaşında, bu eylem 'Çocuğun cinsel istismarı' suçuna giriyor, bu suç uzlaştırmaya tabidir. Arabulucu olarak ben atandım. Uzlaşmazsanız dava açılacak" diyerek para talep etmektedir. Dolandırıcılar, inandırıcı olması açısında avukat kimliğinin de resmini paylaşmaktadırlar. avukatların baro kimliğinin fotoğrafını çekip, dolandırmak istedikleri kişilere göndermektedirler. Dolandırıcılar çok ciddi paralar talep etmektedirler.

6-JİGOLO SİTESİ DOLANDIRICILIĞI

Dolandırıcıların son zamanlardaki meşhur yöntemlerinden bir tanesi de jigolo dolandırıcılığıdır. Ajans adı altında jigololuk yaptırma vaadiyle  ya da siz jigololuk sitesine üye olmuşsunuz diyerek harekete geçen dolandırıcılar bir çok kişiyi çok ciddi paralarla dolandırmışlardır. Dolandırılan kişiler işin duyulmasını istemedikleri için şikayetçi olmaktan korkmaktadır. Bir kısım mağdur da ödediği paranın miktarı afaki rakamlara ulaşmadan mağdur olduğunu fark edememektedir.

Bir kısım mağdur, esasında sitenin gerçek olduğunu, ama siteden kendisi ile iletişime geçen kişilerin sürekli para İstediğini ve işini yapmadıklarını düşünmektedir. Yani esasında siteyi gerçek sanıp site üstünden kendisini çalıştırmaya başlamamalarının hukuki problem olduğunu zannetmektedir. Danışanlardan bir kısmı, bir ajansa kaydolduklarını, ajans sahipleri ile problem yaşadıklarını beyan ettiler. Bir kısım mağdur da şikayet var gibi sitelerde sürekli başlık açarak "iznim olmadan beni ajansa kaydetmişler" diye şikayette bulunmaktadır

Yukarıda yazmış olduğumuz hile ve aldatmacıların Türk  Ceza Kanunu’ndaki karşılığı Dolandırıcılık Suçudur.

HESABINIZI KİMSEYE KULLANDIRMAYIN
KİMSE İÇİN KENDİ ADINIZA HAT ÇIKARMAYIN
TANIMADIĞINIZ KİŞİLERDEN GELEN TANIŞMA VE KONUŞMA TEKLİFLERİNİ KABUL ETMEYİN
KREDİ KARTI BİLGİLERİNİZİ VE KİMLİK BİLGİLERİNİZİ VERMEYİN
TELEFONUNUZA GELEN LİNKLERE TIKLAMAYIN
TELEFONUNUZA GELEN BU TÜR MESAJLARA İTİBAR ETMEYİN
SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN DERHAL ADLİ MAKAMLARA BAŞVURUN
KİMSE SİZDEN KAMU ADINA PARA İSTEMEZ UNUTMAYIN

Dolandırıcılık suçu nedir?

Dolandırıcılık suçu, failin hileli davranışlarla bir kimseyi aldatması, mağdurun veya başkasının zararına olarak kendisine veya başkasına yarar sağlamasıyla oluşur. Nitelikli dolandırıcılık suçu ise suçun belli dini, sosyal, mesleki, teknolojik araçların veya kamu kurumlarının araç olarak kullanılarak işlenmesidir.

Dolandırıcılık suçunun meydana gelmesi için haksız bir çıkar sağlanması gerekir. Dolandırıcılık suçunun teşebbüs aşamasında kaldığının kabulü için de, hazırlık hareketlerinin bitmesi ve haksız çıkar elde etmeye yönelik icra hareketlerine başlanılması gerekir.

Dolandırıcılık suçu Türk Ceza Kanunu 157.maddede düzenlenmekle birlikte Nitelikli Dolandırıcılık suçu madde 158’de düzenlenmektedir. Bugünkü konumuz olan mobil dolandırıcılık veya telefon dolandırıcılığı diye de tabir ettiğimiz eylem kanunumuzda madde 158’de düzenlenmiştir.

Nitelikli dolandırıcılık

Madde 158- (1) Dolandırıcılık suçunun;

a) Dinî inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle,
b) Kişinin içinde bulunduğu tehlikeli durum veya zor şartlardan yararlanmak suretiyle,
c) Kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak suretiyle,
d) Kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu meslek kuruluşlarının, siyasi parti, vakıf veya
dernek tüzel kişiliklerinin araç olarak kullanılması suretiyle,
e) Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak,
f) Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle,
g) Basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle,
h) Tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin ticari
faaliyetleri sırasında; kooperatif yöneticilerinin kooperatifin faaliyeti kapsamında,
i) Serbest meslek sahibi kişiler tarafından, mesleklerinden dolayı kendilerine duyulan
güvenin kötüye kullanılması suretiyle,
j) Banka veya diğer kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi gereken bir kredinin
açılmasını sağlamak maksadıyla,
k) Sigorta bedelini almak maksadıyla,
l) (Ek: 24/11/2016-6763/14 md.) Kişinin, kendisini kamu görevlisi veya banka,
sigorta ya da kredi kurumlarının çalışanı olarak tanıtması veya bu kurum ve kuruluşlarla ilişkili olduğunu söylemesi suretiyle,
İşlenmesi halinde, üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.
(2) Kamu görevlileriyle ilişkisinin olduğundan, onlar nezdinde hatırı sayıldığından
bahisle ve belli bir işin gördürüleceği vaadiyle aldatarak, başkasından menfaat temin eden
kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır

Telefon dolandırıcıları tarafından mağdur edilmemek için öncelikle vatandaşlar bazı temel haklarını çok iyi bilmelidir. Hiçbir devlet görevlisinin, polisin, askerin ya da savcının vatandaşı arayarak para istemesinin mümkün olmadığı bilinmelidir. Bu tarz telefonlar karşısında söylenenler dikkate alınmamalıdır. Ayrıca dolandırıcıların aradığı numaralar genellikle belli olmaktadır. Bu tarz telefonlar, geri arandığında asla ulaşılamayan telefonlardır. Telefon ile istenilen kredi/banka kartı bilgileri kesinlikle karşı taraf ile paylaşılmamalıdır. Böyle bilgiler paylaşıldığı takdirde kişilerin banka hesapları boşaltılmakta ve kredi kartları kullanılmaktadır. Vatandaşlar kimlik bilgilerini, kart bilgilerini ve şifrelerini kimseyle paylaşmamalıdır.. Bu gibi vaatlere de her zaman temkinli ve şüpheci yaklaşmak gerekmektedir. Dolandırıcılığa karşı tavsiyeler bağlamında, yukarıda bahsedilen durumlara dikkat edildiği takdirde büyük zararların önüne geçilebilmektedir. Bu sebeple bilinmeyen numaralardan alınan telefonlara karşı temkinli olmak gerekmektedir. Emniyet güçlerinin sürekli uyardığı gibi, herhangi bir devlet görevlisinden böyle bir telefon gelme ihtimalinin olmadığı unutulmamalı ve bu tarz durumlar derhal güvenlik güçleri ile paylaşılmalıdır..